Siirry suoraan sisältöön

Pyykinpesu ja ympäristö

Etusivu » Hygienia » Pyykinpesun tietopaketti » Pyykinpesu ja ympäristö

Pyykinpesu ja ympäristö

Pyykinpesun ympäristövaikutuksia arvioitaessa katsotaan pyykinpesun koko elinkaarta. Miten pyykinpesuaine ja sen raaka-aineet on valmistettu, pakattu ja kuljetettu? Miten pyykinpesun jätevedet ja pakkausjäte käsitellään? Ja mikä tärkeintä: miten pyykki pestään?

Tiesitkö, että pyykin pesijä on tärkein henkilö pyykinpesun ympäristövaikutusten vähentämisessä? Useimmiten ympäristöä säästävät teot säästävät myös rahaa.

Miten pestä pyykkiä ympäristöystävällisesti?

  • Pese täysiä koneellisia. Näin säästyy vettä, energiaa ja pesuainetta.
  • Käytä alhaisinta mahdollista, tekstiilin hoito-ohjeen mukaista pesulämpötilaa. Energiankulutus pesun aikana pienenee noin 40 %:a, kun lämpötila lasketaan 60°C:sta 40°C:een.
  • Annostele pesuaine oikein: ei liikaa eikä liian vähän.
  • Jos peset pyykkiä käsin rannalla, älä laske pesuainevettä suoraan järveen tai mereen.
  • Jos peset pyykkiä esimerkiksi mökillä tai veneellä, varmistathan, että pesuvedet eivät mene suoraan vesistöön.

Lisää ympäristövinkkejä saa eurooppalaiselta Cleanright-sivustolta.

Mitä pesuaineiden valmistajat tekevät ympäristön hyväksi?

Pesuaineteollisuus pyrkii huomioimaan ympäristön jo pyykinpesuaineen pakkauksen ja itse tuotteen suunnittelussa. Esimerkiksi pesuaineissa käytettävät tensidit ovat biohajoavia. Kehittyneet ainesosat, kuten valkaisuaktivaattori ja tehokkaat entsyymit, ovat mahdollistaneet alhaisempien pesulämpötilojen käytön 1980-luvulta saakka. 1990-luvulla yleistyivät tiivistepesuaineet, jotka säästävät ympäristöä sekä ylimääräiseltä pakkausjätteeltä että ylimääräisiltä pesuaineen kemikaaleilta.

Erilaisten pakkausmerkintöjen ja kampanjoiden avulla pesuaineita valmistavat yritykset antavat kuluttajille vinkkejä ympäristöä säästäviin pesutapoihin. Vapaaehtoiset ympäristömerkinnät, kuten Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki, viestivät tuotteen ympäristöystävällisyydestä. Tosin merkkien hakeminen on vapaaehtoista. Myös pesuaineet, joilla ei ole ympäristömerkintää, voivat täyttää vastaavat kriteerit. 

Pesuaineita valmistavat yritysten on noudatettava alan lainsäädäntöä. Lainsäädäntö määrää myös ympäristöasioista.