Pyykinpesuaineen annostelu

Pyykinpesuainepakkauksissa on ohjeet aineen oikeaan annosteluun. Pesuaineet kehittyvät ja uudistuvat jatkuvasti, joten tutunkin tuotteen pakkausmerkinnät kannattaa lukea.

Oikea pyykinpesuaineen annostelu riippuu

  • veden kovuudesta
  • pyykin likaisuudesta
  • pyykinpesukoneen koosta
  • käytetystä pesuohjelmasta ja koneen täyttöasteesta.


Paras pesutulos saadaan vain, jos pyykinpesuaineen annostelu on oikea.

  • Jos pesuainetta on liian vähän, pesutapahtumassa ei ole mukana riittävästi peseviä ainesosia. Niitä tarvitaan tietty minimimäärä, jotta pyykistä tulisi puhdasta.
  • Jos pesuainetta on liikaa, voi pestyssä pyykissä olla pesuainejäämiä. Ympäristön- ja rahansäästön vuoksi pesuaineen tuhlaus on turhaa. Pesuainetta ei kannata lisätä liikaa "varmuuden vuoksi".


Suomessa on yleensä pehmeä vesi

Kun puhutaan veden kovuudesta, tarkoitetaan veden sisältämien kalsium- ja magensiumsuolojen määrää. Vesi on sitä kovempaa, mitä enemmän suoloja on. Suolat reagoivat pyykinpesuaineen ainesosien kanssa. Siksi veden kovuus vaikuttaa pyykinpesuaineiden annosteluun.

Suomessa vesi on yleensä pehmeää. Joillakin paikkakunnilla, kuten Kokkolassa, Raumalla ja Turussa, vesi on keskikovaa. Yksittäisten porakaivojen vesi voi olla jopa kovaa. Veden kovuus jaotellaan seuraavasti:

  • pehmeä 0-6°dH
  • keskikova 7-13°dH ja
  • kova 14-20°dH.


Tarkan tiedon veden kovuudesta saat paikalliselta vesilaitokselta.

Tavallinen arkipyykki on kevyesti likaista tai normaalilikaista

Pyykinpesutapahtumassa lika ja pesuaine reagoivat keskenään. Raskaasti likaisen pyykin pesuun tarvitaan enemmän pesuainetta, sillä myös pois kuljetettavaa likaa on enemmän. Raskaasti likaisia voivat olla esimerkiksi ulkotyössä likaantuneet työvaatteet. Tavallinen arkipyykki likaantuu yleensä normaalisti tai on vain kevyesti likaista.

Pesukone, pesuohjelma ja täyttöaste voivat muuttaa annostusta

Huomioi annostelussa pesukoneesi koko. Normaaliksi pesukoneelliseksi on määritelty 4-5 kg kuivaa pyykkiä, kun käytetään kirjo- tai valkopesuaineita. Hienopesuaineille normaali pesukoneellinen on 2,5 kg kuivaa pyykkiä. Pakkauksesta löytyvän taulukon yhteydessä on neuvottu, miten annostusta tulee suurentaa tai pienentää, jos kilomäärät poikkeavat ohjeellisista.

Jos käytät vajaatäyttöohjelmaa, pienennä myös pesuaineen annostusta. Pesuainetta ei silti pitäisi annostella vähempää kuin mitä pakkauksessa on suositeltu vain vähän likaiselle pyykille.

Jos annostelu on tehty ohjeiden mukaisesti, ja siitä huolimatta pesun lopussa vedessä on runsaasti vaahtoa, on se merkki siitä, että huuhteluvettä tai huuhtelukertoja on liian vähän. Valitse silloin sellainen pesukoneen ohjelma, jossa huuhtelukertoja on enemmän tai huuhteluvettä runsaammin.

Mistä mitta annostelua varten?

Pesuaineen annostelulusikoita ja pesupalloja kannattaa tiedustella pesuaineita valmistavilta yrityksiltä. Yhteystiedot ovat pesuainepakkauksessa.

Annosteluun voi käyttää myös keittiötarvikeosastolla myytäviä mittalusikoita. Käytä silloin mittalusikkaa vain pesuaineen mittaamiseen.


Pyykinpesuaineen annostelu