Kosmetiikkasanasto

Mitä kosmetiikkatuotteet sisältävät? Kosmetiikkasanastosta löydät tietoa kosmetiikan ainesosista. Voit etsiä haluamasi sanan sen alkukirjaimen mukaan tai selaamalla koko listaa. Kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa käytetään lukuisia erilaisia ainesosia, joista tähän sanastoon on listattu vain osa. Sanastoa päivitetään ja täydennetään jatkuvasti.

Oletko kosmetiikan valmistaja tai maahantuoja? Tuotteiden kehittäjä tai markkinoija tarvitsee tätä luetteloa yksityiskohtaisempaa tietoa kosmetiikan ainesosa- ja turvallisuusasioista. Teknokemian Yhdistys tarjoaa jäsenilleen neuvontaa ja koulutusta lainsäädännön viimeisimmistä muutoksista.
Liity jäseneksi

Aakkosellinen sanasto:

  • Talkki (Talc, Talcum)
    Talkki on luonnossa esiintyvä mineraali. Kosmetiikassa käytetty talkki eroaa muun teollisuuden käyttämästä talkista. Kosmetiikassa käyttävän talkin puhtaus varmistetaan jo talkin louhintavaiheessa sekä myös sen jälkeen, ja vasta testitulosten perusteella talkki voidaan hyväksyä kosmetiikkakäyttöön sopivaksi. Talkkia on käytetty kosmetiikassa turvallisesti jo yli 75 vuoden ajan.
  • Tensidit
    Pinta-aktiivisia aineita eli tensidejä käytetään sekä kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa että pesu- ja puhdistusaineissa. Ne vähentävät veden pintajännitystä. Vesi- ja rasvahakuisen päänsä vuoksi tensidimolekyylit pystyvät poistamaan rasvalikaa ja kuljettamaan sen veden mukana pois. Tensidejä käytetään lisäksi emulgointiaineina eli aineina, jotka pitävät rasvan ja veden seoksen rakenteeltaan tasaisena. Tensideillä tarkoitetaan useimmiten synteettisesti valmistettuja aineita, mutta myös luonnonraaka-aineista tehdyssä saippuassa on tensidejä. Sähkövarauksen perusteella tensidit luokitellaan ionittomiin, anionisiin, kationisiin ja amfoteerisiin. Usein erilaisia tensidejä käytetään monipuolisena yhdistelmänä. Kaikki pesuaineissa käytettävät tensidit ovat biohajoavia. Vaatimus on ollut voimassa lokakuusta 2005 alkaen (EY:n pesuaineasetus 648/2004/EY). Poikkeusluvan tähän vaatimukseen voi saada erikseen ainoastaan erityisammattituotteille.
  • Titaanidioksidi (TiO2, Titanium dioxide)
    Titaanidioksidia (TiO2) esiintyy sellaisenaan luonnossa mineraalina, kuten savena ja hiekkana. Se on täysin liukenematon materiaali. Titaanidioksidia käytetään aurinkosuojatuotteissa fysikaalisena aurinkosuoja-aineena (UV-suodatin), joka heijastaa UV-säteilyä pois iholta ja suojaa näin ihoa auringon haittavaikutuksilta, kuten ihosyöviltä. TiO2 on aurinkosuojatuotteissa usein nanomuodossa, mutta aggregaatteina ja agglomeraatteina, jolloin aineen koko on suurempi kuin 100 nanometriä. Titaanioksidia käytetään värinaineena myös elintarvikkeissa (väriaine E171) ja kosmetiikassa, kuten hammastahnoissa.
  • Triklosaani (Triclosan)
    Triklosaani on kosmetiikan säilöntäaine, joka toimii tehokkaasti haitallisia pieneliöitä (bakteerit, homeet, hiivat) vastaan. Triklosaanin käyttö kosmetiikan säilöntäaineena on turvallista tiettyinä pitoisuuksina tietyissä kosmetiikan tuoteryhmissä (hammastahnat, käsi- ja vartalosaippuat, deodorantit, suihkugeelit puuterit ja peitevalmisteet, kynsienhoitovalmisteet ja suuvedet).
  • Tuoksuallergeenit
    26 yleisimmin kosketusallergiaa aiheuttavaa hajusteainesosaa pitää merkitä tuotteen ainesosaluetteloon erikseen, jos vaaditut pitoisuusrajat ylittyvät. Sanan "parfum" käyttäminen ei siis näiden tuoksujen kohdalla riitä. Erikseen mainittavat hajusteainesosat ovat: Amyl cinnamal, Benzyl alcohol, Cinnamyl alcohol, Citral, Eugenol, Hydroxycitronellal, Isoeugenol, Amylcinnamyl alcohol, Benzyl salicylate, Cinnamal, Coumarin, Geraniol, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Anise alcohol, Benzyl cinnamate, Farnesol, Butylphenyl methylpropional, Linalool, Benzyl benzoate, Citronellol, Hexyl cinnamal, Limonene, Methyl 2-octynoate, Alpha-Isomethyl ionone, Evernia prunastri, Evernia furfuracea.