Kosmetiikkasanasto

Mitä kosmetiikkatuotteet sisältävät? Kosmetiikkasanastosta löydät tietoa kosmetiikan ainesosista. Voit etsiä haluamasi sanan sen alkukirjaimen mukaan tai selaamalla koko listaa. Kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa käytetään lukuisia erilaisia ainesosia, joista tähän sanastoon on listattu vain osa. Sanastoa päivitetään ja täydennetään jatkuvasti.

Oletko kosmetiikan valmistaja tai maahantuoja? Tuotteiden kehittäjä tai markkinoija tarvitsee tätä luetteloa yksityiskohtaisempaa tietoa kosmetiikan ainesosa- ja turvallisuusasioista. Teknokemian Yhdistys tarjoaa jäsenilleen neuvontaa ja koulutusta lainsäädännön viimeisimmistä muutoksista.
Liity jäseneksi

Aakkosellinen sanasto:

  • Palmuöljy (palm oil, palm kernel oil)
    Palmuöljy (palm oil) ja palmunydinöljy (palm kernel oil) ovat palmukasvista saatavia öljyjä. Palmuöljy on tullut aiempaa tärkeämmäksi kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden ainesosaksi, koska luonnonraaka-aineista valmistetun kosmetiikan kysyntä on kasvanut. Suurin osa maailmanmarkkinoiden palmuöljystä käytetään kuitenkin elintarviketeollisuudessa sekä biopolttoaineteollisuudessa, ja kosmetiikan osuus palmuöljyn kokonaoskäytöstä on hyvin pieni. Palmuöljyn käyttö herättää huolta ympäristöstä ja sademetsien tilanteesta. Tästä syystä palmuöljyä käyttävät teollisuudenalat, myös kosmetiikkateollisuus, etsivät jatkuvasti uusia, aiempaa kestävämpiä ratkaisuja palmuöljyn tuotantoon.
  • Parabeenit (Parabens)
    Parabeenit ovat yleisiä säilöntäaineita monissa kuluttajatuotteissa, esimerkiksi elintarvikkeissa sekä kosmetiikka‐ ja hygieniatuotteissa. Säilöntäaineina parabeenit tehoavat laajasti pilaantumista aiheuttaviin mikrobeihin. Ne torjuvat hyvin sekä homeita, hiivoja että bakteereja. Ilman säilöntäaineita kosmetiikkatuotteet tarjoavat hyvän kasvualustan mikrobeille ja pilaantuvat helposti. Pilaantunut tuote voisi aiheuttaa terveysongelman tai ihoärsytysvaaran. Kosmetiikassa käytetään vain EU-lainsäädännössä hyväksyttyjä, terveyden kannalta turvallisiksi todettuja säilöntäaineita.
  • Parafenyleenidiamiini (PPD, P-Phenylenediamine)
    Parafenyleenidiamiini PPD on eniten käytetty hapettava hiusväriaine. Sitä ei voida toistaiseksi korvata millään muulla väriaineella, koska millään muilla väriaineilla ei voida saavuttaa vastaavia värjäystuloksia. PPD on myös tunnetuin allergisia reaktioita aiheuttava hiusväriaine. Siksi sen käyttö ja sallittu pitoisuus tuotteessa on säädelty tarkasti EU:n kosmetiikkalainsäädännössä. Sitä sisältävää tuotetta ei saa käyttää muuhun tarkoitukseen kuin hiusten ja ripsien värjäämiseen. Tuotepakkauksissa on turvalliseen käyttöön ohjaava varoitusteksti, jota tulee noudattaa. Lue lisää hiusvärien turvallisesta käytöstä osiosta "Kosmetiikan puheenaiheita".
  • Paratolueenidiamiini (PTD, Toluene-2,5-diamine)
    Paratolueenidiamiini (PTD) ja parafenyleenidiamiini (PPD) ovat samansukuisia aineita. PPD korvataan usein PTD:lla. PTD:n käyttö ja sallittu pitoisuus tuotteessa on säädelty EU:n kosmetiikkalainsäädännössä. Ainetta saa käyttää ainoastaan hiusten- ja silmäripsien värjäämisvalmisteissa. Tuotepakkauksissa on turvalliseen käyttöön ohjaava varoitusteksti, jota tulee noudattaa. Lue lisää hiusvärien turvallisesta käytöstä osiosta "Kosmetiikan puheenaiheita".
  • Propyleeniglykoli (Propylene glycol)
    Propyleeniglykolia käytetään useissa kosmetiikkatuotteissa kosteuttavana ja ihoa hoitavana ainesosana.