Kosmetiikkasanasto

Mitä kosmetiikkatuotteet sisältävät? Kosmetiikkasanastosta löydät tietoa kosmetiikan ainesosista. Voit etsiä haluamasi sanan sen alkukirjaimen mukaan tai selaamalla koko listaa. Kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa käytetään lukuisia erilaisia ainesosia, joista tähän sanastoon on listattu vain osa. Sanastoa päivitetään ja täydennetään jatkuvasti.

Oletko kosmetiikan valmistaja tai maahantuoja? Tuotteiden kehittäjä tai markkinoija tarvitsee tätä luetteloa yksityiskohtaisempaa tietoa kosmetiikan ainesosa- ja turvallisuusasioista. Teknokemian Yhdistys tarjoaa jäsenilleen neuvontaa ja koulutusta lainsäädännön viimeisimmistä muutoksista.
Liity jäseneksi

Aakkosellinen sanasto:

  • Methylisothiazolinone (MIT)
    EU:n kosmetiikka-asetuksen mukaan säilöntäaine MIT:ä saa käyttää ainoastaan poishuuhdeltavassa kosmetiikassa. Toisin sanoen käyttö iholle jätettävissä kosmetiikkavalmisteissa on kielletty. Aineen käyttöä poishuuhdeltavassa kosmetiikassa on myös rajoitettu ja 27.4.2018 lähtien markkinoilla saa olla vain poishuuhdeltavia valmisteita, joissa MIT:a on käytetty enintään on 0,0015 %:a. Cosmetics Europe antoi jo joulukuussa 2013 oman suosituksensa käytön lopettamiseksi iholle jätettävissä tuotteissa sekä kosteuspyyhkeissä, koska allergiat aineelle olivat lisääntyneet jyrkästi. Käytön lopettaminen iholle jätettävissä valmisteissa aloitettiin heti suosituksen antamisen jälkeen. Allergisten kuluttajien pitäisi välttää ainetta sisältävien valmisteiden käyttöä. Mikäli tuote sisältää ainetta, voi sen tarkistaa tuotteen ainesosaluettelosta. Aine löytyy kunkin tuotteen ainesosaluettelosta sanalla methylisothiazolinone riippumatta siitä, mistä päin Eurooppaa tuote on hankittu.
  • Methylisothiazolinone ja Methylchloroisothiazolinone
    Methylisothiazolinone (MIT tai MI) ja Methylchloroisothiazolinone (CMIT, CMI tai MCI) ovat säilöntäaineita, joita käytetään esimerkiksi joissakin kosmetiikkatuotteissa. MIT:tä voidaan käyttää sellaisenaan tai seoksena MCI:n kanssa. Säilöntäaineet ovat tärkeä osa kosmetiikkaa, koska niiden avulla voidaan varmistaa tuotteiden turvallisuus, koska ne estävät mm. mikrobikasvua tuotteissa. MIT ja MCI ovat olleet harvoja moneen käyttöön sopivia säilöntäaineita ja niitä on käytetty niiden hyvien säilöntäaineominaisuuksien vuoksi laajasti eri tuoteryhmissä. Ne ovat olleet sallittuja kosmetiikan säilöntäaineita vuosia ja niiden turvallisuuden arvioinnista on vastannut Euroopan komission tiedekomitea. Lainsäädännön tarkoitus on turvata kuluttajien turvallisuus. Lainsäädäntö mahdollistaa komissiota rajoittamaan aineiden käyttöä ja kieltämään käytön. Kosmetiikassa saa käyttää vain sellaisia säilöntäaineita, joilla on komission tiedekomitean positiivinen lausunto ja jos ne on listattu sallittujen säilöntäaineiden luettelossa. Ks. myös kohdat Methylisothiazolinone (MIT) sekä Methylisothiazolinonen ja Methylchloroisothiazolinonen seos (MIT/MCI).
  • Methylisothiazolinonen ja Methylchloroisothiazolinonen seos (MIT/MCI)
    MIT:tä (methylisothiazolinone) voidaan käyttää myös seoksena MCI:n (Methylchloroisothiazolinone) kanssa. Mikäli seosta käytetään valmisteessa, tuotteen ainesosaluettelosta löytyvät ainesosanimet methylisothiazolinone ja methylchloroisothiazolinone. Aineosaluettelo pitää olla saatavilla jokaisessa tuotteessa. SCCS on arvioinut aineen turvallisuuden ja todennut, että aineiden methylchloroisothiazolinone ja methylisothiazolinone seos ei aiheuta vaaraa kuluttajien terveydelle, kun sitä käytetään säilöntäaineena sallitun 0,0015 % enimmäispitoisuuden rajoissa poishuuhdeltavissa kosmeettisissa valmisteissa. 16.4.2016 lähtien sitä on saanut olla markkinoilla ainoastaan poishuuhdeltavissa kosmetiikkavalmisteissa.
  • MICA
    Ks. kiille.
  • Mikromuovit (Microplastics)
    Kosmetiikan mikromuovit (mikromuovihelmet) ovat tarkoituksella tuotteeseen lisättyjä, 5 mm tai pienempiä, veteen liukenemattomia, kiinteitä muovipartikkeleja, joita käytetään kuorivissa tai pesevissä poispestävissä kosmetiikkavalmisteissa ja jotka eivät ole biohajoavia vesiympäristössä. Cosmetics Europe antoi vuonna 2015 suosituksen lopettaa mikromuovihelmien käytön poishuuhdeltavissa kosmetiikkatuotteissa vuoteen 2020 mennessä. Monet yritykset ovat jo luopuneet mikromuovihelmistä poishuuhdeltavassa kosmetiikassa - vuosien 2012-2017 välillä mikromuovihelmien käyttö kosmetiikassa on vähentynyt 97,6 %:a. Euroopan kemikaalivirasti ECHA laatii parhaillaan rajoitusta tarkoituksella tuotteisiin lisätyille mikromuoveille. Ehdotus kattaa myös kosmetiikkakäytön.
  • Mineraaliöljy (Mineral oil, Paraffinum liquidum)
    Mineraaliöljy on jalostettu raakaöljystä tislaamalla. Kosmetiikassa käytetään vain lääkelaatuista mineraaliöljyä. Tuotteissa sillä on pehmittäviä ja kiiltoa tuovia ominaisuuksia. Mineraaliöljy muodostaa iholle kalvon, mikä estää veden haihtumista ja täten ihon kuivumista. Mineraaliöljyä käytetäänkin usein juuri kuivan ja herkän ihon tuotteissa. Puhtaimpienkin mineraaliöljyjen päiväsaannille on laskettu terveydelle turvallinen raja-arvo. Tuo raja-arvo huomioidaan, kun valmistetaan esimerkiksi huulipunia tai huulivoiteita.
  • Myski (Musk)
    Myskit ovat aineita, joita lisätään tuotteisiin tietynlaisen tuoksun saavuttamiseksi. Myskiyhdisteiden nykyisenlainen käyttö kosmetiikassa, mukaan lukien parfyymeissä, on turvallista. Myskejä valmistetaan synteettisesti, eikä niiden käyttö kosmetiikassa aiheuta vaaraa uhanalaisille eläinlajeille.