Methylisothiazolinone ja Methylchloroisothiazolinone

Methylisothiazolinone (MIT tai MI) ja Methylchloroisothiazolinone (CMIT, CMI tai MCI) ovat säilöntäaineita, joita käytetään esimerkiksi joissakin kosmetiikkatuotteissa. MIT:tä voidaan käyttää sellaisenaan tai seoksena MCI:n kanssa. Säilöntäaineet ovat tärkeä osa kosmetiikkaa, koska niiden avulla voidaan varmistaa tuotteiden turvallisuus, koska ne estävät mm. mikrobikasvua tuotteissa. Ne ovat olleet sallittuja kosmetiikan säilöntäaineita vuosia ja niiden turvallisuuden arvioinnista on vastannut Euroopan komission tiedekomitea SCCS. 

Lainsäädäntö mahdollistaa komissiota rajoittamaan aineiden käyttöä ja kieltämään käytön. Kosmetiikassa saa käyttää vain sellaisia säilöntäaineita, joilla on komission tiedekomitean positiivinen lausunto ja jos ne on listattu sallittujen säilöntäaineiden luettelossa.

MIT

EU:n kosmetiikka-asetuksen mukaan MIT:ä voidaan 12.2.2017 lähtien käyttää säilöntäaineena ainoastaan poishuuhdeltavassa kosmetiikassa maksimipitoisuudella 0,01 %. 

Cosmetics Europe antoi jo joulukuussa 2013 oman suosituksensa käytön lopettamiseksi iholle jätettävissä tuotteissa sekä kosteuspyyhkeissä, koska allergiat aineelle olivat lisääntyneet jyrkästi. Käytön lopettaminen iholle jätettävissä valmisteissa aloitettiin heti suosituksen antamisen jälkeen.

Allergisten kuluttajien pitäisi välttää ainetta sisältävien valmisteiden käyttöä. Mikäli tuote sisältää ainetta, voi sen tarkistaa tuotteen ainesosaluettelosta. Aine löytyy kunkin tuotteen ainesosaluettelosta sanalla methylisothiazolinone riippumatta siitä, mistä päin Eurooppaa tuote on hankittu.

MIT:n ja MCI:n seos

MIT:tä voidaan käyttää myös seoksena MCI:n kanssa. Mikäli seosta käytetään valmisteessa, tuotteen ainesosaluettelosta löytyvät ainesosanimet methylisothiazolinone ja methylchloroisothiazolinone. Aineosaluettelo pitää olla saatavilla jokaisessa tuotteessa.

SCCS on arvioinut aineen turvallisuuden ja todennut, että aineiden methylchloroisothiazolinone ja methylisothiazolinone seos ei aiheuta vaaraa kuluttajien terveydelle, kun sitä käytetään säilöntäaineena sallitun 0,0015 % enimmäispitoisuuden rajoissa poishuuhdeltavissa kosmeettisissa valmisteissa. Euroopan komissio on antanut mielipiteen pohjalta syksyllä 2014 asetuksen (1003/2014/EU), jossa aineen käyttö rajoitetaan ainoastaan poishuudeltaviin kosmeettisiin valmisteisiin. Jakeluketjuissa ei enää ole saanut tämän asetuksen vastaisia tuotteita 16.4.2016 jälkeen.