Kosmetiikan ja kosmetiikkapakkausten hävittäminen

Miten lajitella tyhjentynyt voidepurkki tai vanhentuneet meikit? Kosmetiikkapakkaukset kannattaa käyttää ajallaan tyhjäksi, sillä tyhjät pakkaukset voi usein kierrättää.

Tyhjien pakkausten lajittelu

  • Kartonkiset ostopakkaukset voi lajitella kodin muun kartonkijätteen mukana kartonkikeräykseen. Kartonki sopii yleensä myös poltettavaksi.
  • Jos paikkakunnallasi kerätään energiajätettä, voi muoviset, täysin tyhjät kosmetiikkapakkaukset yleensä lajitella sellaiseksi. Energiajätteeksi käyvät esimerkiksi tyhjät sampoo- ja voidepullot sekä loppuun käytetyt roll-on deodorantit. Energiajätekelpoisia ovat varmasti sellaiset pakkaukset, joissa muovin laatua kuvaava numerotunnus on 01, 02, 04, 05 tai 06.
  • Muussa tapauksessa muovipakkaukset kuuluvat sekajätteen joukkoon.
  • Lasiset kosmetiikkapakkaukset on valmistettu erikoiskäsitellystä lasista, eikä niitä siksi voi lajitella lasinkeräykseen. Ne kuuluvat sekajätteen joukkoon.
  • Jos metallinen spray-tölkki on täysin tyhjä, eli se ei enää hölsky lainkaan eikä pihise, kun suutinta painetaan, voi sen lajitella metallien joukkoon. Tyhjät ja paineettomat aerosolipullot voi siis laittaa pienmetallin keräykseen.

Mitä tehdä vanhentuneille tuotteille?

Jos pakkaus ei ole aivan tyhjä, on sen oikea paikka tuotteesta riippuen sekajäteastia tai vaarallisen jätteen keräys (entinen ongelmajäte).

  • Monet vanhentuneet kosmetiikkatuotteet, kuten meikit ja ihonhoitotuotteet, ovat sekajätettä.
  • Vaarallista jätettä (ongelmajätettä) ovat permanenttiaineet, tuotetta vielä sisältävä aerosolitölkki (esim. hiuslakka, deodorantti), kynsilakka sekä kynsilakanpoistoaine. Samoin hajuvesi, partavesi ja muu alkoholipitoinen aine on vaarallista jätettä. Ne tulee viedä vaarallisten jätteiden vastaanottoon.


Muun muassa näiltä verkkosivuilta löydät tietoa kodin jätteiden lajittelusta: 

Rinki
Vestia: Jätehaku
Rosk'n Roll Oy: Jätteet A-Ö

Lisätietoa ja tarkat ohjeet lajitteluun saat paikalliselta jätehuoltoyhtiöltä.